Gouden Helm Races Heusden- Zolder, 24-25 augustus 2019

 

Het weekend van 24 en 25 augustus stond bol van de speedwaysport. Ditmaal was Racingteam Sijbesma te vinden in Heusden- Zolder (België)! Op zaterdag kon men er vrij trainen, en op zondag was er de Gouden Helm Races. Jeffrey reed in de A- groep, en Nynke kwam uit in de gecombineerde Nationale Klasse 250cc/500cc.

 

Jeffrey en Nynke mogen heel graag speedwayen in Zolder. Ze zien altijd erg uit naar dit evenement. Dit keer konden ze ook op zaterdag meedoen aan de vrije training. De voorgaande twee keren dit seizoen, hadden beide een wedstrijd in Duitsland. Ondanks de warmte, werd de vrije training goed benut. Zowel Jeffrey als Nynke hebben goede trainingsronden op zaterdag gemaakt!

De training voorafgaand aan de wedstrijd op zondag ging ook prima. Racingteam Sijbesma had er zin in. Nynke en de Fransman Samuel Panay waren dit keer de enige twee coureurs, die met een vermogen van 250cc reden. De rest kwamen uit op een 500cc. Het kan een voordeel zijn, maar op sommige vlakken ook een nadeel. Jeffrey zat lekker in zijn vel, en liet dit tijdens de training ook zien.

 

Nynke reed een keurige wedstrijd in Zolder, maar kende deze dag iets mindere starts. En om dan bij de rest de aansluiting te vinden, kostte dit keer teveel moeite. In haar eerste serie behaalde ze een 2e plaats, en helaas werd ze in haar tweede heat gediskwalificeerd. In het heetst van de strijd nam een coureur haar mee naar buiten. Nynke kon geen kant op en kwam buiten de baan. Helaas werd Nynke ook mede als veroorzaker aangezien en kreeg ze geen punten.

Nynke was natuurlijk hierin wel wat teleurgesteld, maar ging verder met haar race. Nynke bleef doorzetten, en haalde nog een aantal punten binnen in de volgende twee heats (een derde en een tweede plaats). Nynke eindigde uiteindelijk als 8e!

 

  

  

 

 

En daar was natuurlijk ook nog Jeffrey. Jeffrey kende een zeer goede start... maar kwam in zijn eerste heat helaas niet verder dan de eerste ronde. Jeffrey had een goede start en kwam als derde over de finishlijn na de eerste ronde, en kroop dichterbij de twee kopmannen Barker en Grondal... totdat in de bocht het noodlot toesloeg. Jeffrey kwam ineens hard ten val, doordat de motor ineens ophield. Jeffrey probeerde direct op te staan, maar ging weer tegen de vlakte. Jeffrey is lopend de baan afgegaan, maar bleef eerst wat duizelig.

In het rennerskwartier bleek al vrij snel, dat zijn achterketting was geknapt. Dit is met zo'n hoge snelheid gebeurt, dat de ketting o.a. de achterbrug, speedwaykleed etc. aan gruzelementen heeft "geslagen". Ook Jeffrey kwam er zelf niet zonder kleerscheuren vanaf, maar dit kwam pas later aan het zicht.

 

Gelukkig zat er tussen Jeffrey zijn eerste en tweede serie een korte pauze, waardoor hijzelf eerst tot rust kon komen. We hebben met ons allen hem goed in de gaten gehouden. Maar Jeffrey wilde heel graag de wedstrijd afmaken. Toen hij voor de tweede heat de baan inging (op zijn reservemotor), zagen we dat zijn helm ook averij had opgelopen. Gelukkig kon Jeffrey de helm van Delina lenen. Jeffrey reed ondanks de zware klapper, een prima heat. Hij eindigde als laatste, maar bleef aansluiting houden bij de andere coureurs. In de heats erop begon Jeffrey steeds beter te rijden. In de vijf verreden heats, scoorde Jeffrey maar 1 punt... maar wat heeft hij een doorzettingsvermogen laten zien!

 

  

  

 

 

Tijdens het omkleden, werd al snel duidelijk dat hij de val nog wel even zou merken. De achterkant van zijn linkerbeen (bovenbeen en boven zijn enkel) en linkerzij zijn waarschijnlijk in aanraking geweest met de stukgeslagen ketting. Slechts enkele uren later was Jeffrey al bont en blauw. Ondanks dat Jeffrey niet misselijk of iets dergelijks is geweest, vermoeden we wel dat hij een lichte hersenschudding bij de val heeft opgelopen.

 

Racingteam Sijbesma is ontzettend trots op Jeffrey en Nynke! Zolder kende vele hoogtepunten dit weekend, en helaas ook een paar dieptepunten. Maar Jeffrey en Nynke hebben beiden het aanwezige publiek laten zien, wat ze in hun mars hebben! Fotografen, ontzettend bedankt voor jullie mooie foto's! Ze zien er zoals altijd, super uit! Op Youtube zijn behoorlijk wat filmpjes van beide dagen geplaatst. Helaas kregen we ook via Youtube de melding, dat de heat waarin Jeffrey ten val komt, onder het auteursrecht valt en niet meer te tonen is. De muziek stond iets te hard op de achtergrond van het filmpje.

 

 

 

 

 

Powered By FRLweb
Racingteam Sijbesma © 2024